top of page

Stadskruidentuinen, wel of niet gezond?

Ze poppen op als onkruid: de hippe stadskruidentuin. Boven op daken van gebouwen, in dichtbevolkte stadswijken, op je terras in de binnenstad, iedereen kan overal een kruidentuintje beginnen. Maar, zijn ze nou eigenlijk wel zo gezond als de naam doet vermoeden? Kunnen we kort over zijn: Nee. Nederland is één van de meest bevuilde landen in Europa. Op 250.000 nederlocaties is de bodem zo ernstig vervuild met zware metalen als lood, cadmium en arsenicum dat er serieuze gezondheidsrisico’s zijn. En dan zijn er natuurlijk nog de fijnstofconcentraties, een hoge uitstoot van stikstofdioxide en broeikasgassen,

onze luchtkwaliteit hoort bij de slechtste van Europa. En niet voor niets worden er in receptenboeken ten zeerste afgeraden om bramen, vlierbessen, brandnetels en paardenbloemen langs de weg te plukken. Vooral langs autowegen en drukke binnenwegen. De zogenaamde groene heerlijkheidjes zitten onder de uitlaatgassen en dus totaal ongeschikt voor consumptie.

Michelle Obama gooit weg

Onderwijl groeit en bloeit onze stadslandbouw lekker door en verschijnen in het buitenland artikelen over de gevaren van het nuttigen van onze stadsgroenten. Een Duits onderzoek uit 2014 (uit Berlijn) zegt dat stadsgroenten ongezonder zijn dan de groenten in de supermarkt. En in de Amerikaanse staat Californië kost luchtvervuiling de tuinbouwsector honderden miljoenen. Zelfs Michelle Obama kon haar zorgvuldig gekweekte groenten de kliko ingooien van lood in de bodem van haar presidentiële moestuin was de boosdoener.

Supermarktgroenten dan?

Toch supermarktgroenten dan? Ook al is bekend dat die niet zo gezond zijn. Denk aan de chemicaliën die er op zitten. Maar hoge concentraties lood, cadmium en arsenicum worden in de stadsbodems gevonden. En dus is het zeer zeldzaam dat die stoffen worden aangetroffen op biologische en supermarktgroenten. Het telen van deze groenten is namelijk aan wettelijke regels gebonden. Juist omdat stedelingen graag willen weten wat ze eten, zouden het beste diezelfde regels ook voor de oogst uit de stadstuin moeten gelden.


bottom of page