top of page

Marokko bant de plastic tas!

Een wet die 1 oktober vorige jaar is gepresenteerd, is dan nu werkelijkheid geworden. Vanaf 1 juli is het verboden plastic zakken te gebruiken in Marokko. Wat een mijlpaal! Geen productie, distributie, geen import en verkoop van plastic tassen in het hele land. De nieuwe wet is onderdeel van een grotere milieubewuste inspanning tussen de Noord-Afrikaanse land om groen te gaan.

Marokko behoort samen met Costa Rica, Bhutan en Ethiopië als een van de groenste landen ter wereld. Deels te wijten aan haar ambitieuze doelstellingen hardhandig op te treden tegen CO2-uitstoot

Recente duurzame maatregelen hebben het land veranderd in een groene leider onder de ontwikkelingslanden. Marrakech is dan ook dé stad waar de wereldwijde conferentie over klimaatverandering in november 2016 plaatsvindt.

Alternatieve oplossingen

De minister van Industrie Moulay Hafid Elalamy, de initiatiefnemer van het wetsvoorstel, zei op Twitter dat, "een aantal alternatieve oplossingen" op grote schaal beschikbaar worden gesteld. Zoals papieren- en stoffentassen. Al weken was er in het hele land bewustmakingscampagnes te zien. En de boodschap is simpel: plastic zakken zijn ongezond en gevaarlijk voor het ecosysteem in een land dat worstelt om straten, waar afval teistert, op te schonen.

Imagobevorderend

"Ze doen het om het imago van

Marokko te bevorderen als een milieuvriendelijk land, is deels waar, maar niet helemaal", zegt Mamoun Ghallab, consultant duurzame ontwikkeling. Ghallab zegt dat de regering heeft niet veel gedaan om het milieubewustzijn te verhogen. "De inwoners moeten zich bewust worden van de problemen, anders bereik je niets. Alles begint bij de burgers."

Het lijkt jaren te gaan duren voordat al het plastic uit het land verdwenen zal zijn. Maar dit is toch mooi een eerste ontzettend goede stap in de juiste richting. Winkeliers en straatverkopers potten plastic op en zeggen dat de verandering niet gemakkelijk zal zijn.

Marokko is de twee na grootste plastic zak consumer na de Verenigde Staten. Het land gebruik ongeveer 3.000.000.000 plastic zakken per jaar. Dit betekent dat, gemiddeld genomen elke inwoner van de 34 miljoen ongeveer 900 tassen per jaar gebruikt. Het was de hoogste tijd dus, om de plastic tassen te bannen. Wie volgt!


bottom of page