top of page

De 9 leukste duurzame apps!

Tegenwoordig worden er steeds meer groene apps ontwikkeld. Handige en leuke apps die jouw duurzaamheid verhoogd en je bewuster maakt van jouw omgeving. De apps geven je bzijondere tips over wat je eet, drinkt en handigheidjes voor zowel binnenshuis als buitenshuis. De 9 leukste groene apps op een rijtje. Gratis te downloaden met je iPhone, voor Android zijn sommigen tegen betaling.

  1. Bewuste viswijzer.De viswijzerapp laat je zien een vis, schaal- of schelpdier duurzaam gekweekt of gevangen is. Iedere vis heeft een label van verantwoord naar onverantwoord. Groene en rode labels, nou dat spreekt voor zich toch: groen is eten, rood is afblijven. Rood betekent: overbevist of zo gekweekt of gevangen dat het schadelijk is voor de natuur. Deze app is een initiatief van Stichting De Noordzee (SDN) en het Wereld Natuur Fonds (WNF).

  2. Afvalscheidingswijzer. Doe jij het al: je afval scheiden? Of weet je soms niet hoe en wat je moet scheiden? Bijvoorbeeld glas of frituurvet, batterijen en cartridges. Deze app neemt je bij de hand en laat je onder andere zien dat dat je een glazen fles in de glasbak hoort. Maar dat een drinkglas in de vuilnisbak moet. Op alfabetische volgorde kun je je afval rangschikken.

  3. Groente-, fruitkalender. Het gezondste en meest duurzame is seizoensgroenten eten, dus geen asperges ind e zomer. Wat dan wel, dat weet je met deze app. Je krijgt inzicht in de klimaatbelasting van groente- en fruit en energielabels. De energielabels zijn gebaseerd op de hoeveelheid broeikasgas die vrijkomt bij teelt en vervoer. Per groentesoort staat het land van herkomst vermeld. En de groentjes zijn per land, maand energielabel in gedeeld.

  4. DigiDoe natuurkaarten. Leuk, leuk vooral voor je kids. Uitdagende opdrachten voor in het bos, park, passend bij seizoen en locatie. Voorbeeldje: Zoek verschillende dingen in de regenboogkleuren. Maak een verhaal bij een gevonden voorwerp in de omgeving. Hoe heten de planten die je ziet? Hoe ruikt mos? Inspirerend en uitdagend voor het hele gezin. Prikkelende opdrachten die je dwingen verder te denken. Wat te doen als je bijvoorbeeld iets zonnigs moet verzamelen?

  5. Rank a brand. Rank jouw favoriete brand. Een Engelstalige app die je vertelt wat jouw merk aan duurzaamheid doet. Bijvoorbeeld: in diverse categorieën zijn er vragen aan bedrijven gesteld over CO2-emissie, de impact op het milieu en de werkomstandigheden. De app heeft de antwoorden aan de werkelijkheid getest. De merken en bedrijven zijn afgestemd op het land waar je je bevindt.

Fueless. Een brandstofbespaarapplicatie speciaal ontwikkelt voor het Nieuwe Rijden. Voer de auto in die je rijdt, lees de besparingstips en hit the gas! Tijdens je rit krijg je door geluid en beeld terugkoppeling over je rijgedrag. Het Nieuwe Rijden levert een besparing van ongeveer 13% op, een besparing van zo’n €180,- per jaar. Na elke rit zie je hoe efficiënt je hebt gereden en wat je brandstofverbruik is. Je resultaten deel je natuurlijk via social media. Deze gratis app is uit te breiden met leuke, betaalde opties. Hybride en elektrisch rijden wordt niet ondersteunt met deze app. Logisch…

  1. BespaarCheck. Oxxio heeft samen met Milieu Centraal een energiebespaarapplicatie ontwikkeld. De app bestaat uit twee onderdelen: de bespaarcheck en een wekelijkse invullijst van gas-en stroomverbruik. Je krijgt tips over hoe te besparen op het specifieke onderdeel. Wel een beetje een open deur, maar de tips kunnen een bewustwording creëren om meer aan energiebesparing te doen. Elke week krijg je een reminder dat je de verbruiken weer kunt invullen. Leuk om te testen wat er gebeurt als je de ene week alles op standby laat staan en de andere week alles uitzet.

  2. Puur! Uit eten. Puur! Uit eten is een gids voor biologische, fair trade en duurzaam culinaire restaurantjes. Ben je onderweg en wil je lekker bio gaan eten, check de app voor het dichtstbijzijnde leuke restaurant. Redelijk gefocust op de Randstad, maar dat mag de pret niet drukken. Handig: er zit een kortingsactie in, dus check voordat je het restaurant inloopt snel even hoeveel korting je kunt krijgen. Daarnaast een hele toffe optie: de agenda. Check waar zitten en wanneer zijn de leukste bio happenings. Ook op de website te bekijken trouwens.

  3. Boodschap. Maakt voedingsinformatie van producten inzichtelijk en kun je eenvoudig producten in de supermarkt met elkaar vergelijken.

#iPhone

bottom of page