top of page

Talking about our next generation

Dat duurzaamheid binnen het onderwijs een hoge prioriteit heeft, vertelt Marlies Verkuijlen ons als bestuurder van Onderwijsgroep Amstelland. De lange termijnvisie van de instelling richt zich op de veranderende samenleving en op de aandacht voor de aarde. Twee thema’s waar je niet omheen kunt in de huidige tijd en die daarom belangrijk zijn voor kinderen. Waar de meeste scholen zich kenmerken door de focus met name op interne onderwerpen te leggen, is het de idee van Onderwijsgroep Amstelland om juist van buiten naar binnen te kijken.

Duurzame voorbeelden

Marlies heeft die ervaring van buiten. De taken en verantwoordelijkheden voor die lange termijnvisie zijn haar op het lijf geschreven omdat ze bruist van de goede plannen voor de leerlingen van de 11 schoolgebouwen van onderwijsgroep Amstelland, waar 4.200 leerlingen onderricht worden. Duurzame voorbeelden die al bestaan zijn de zonnepalen op de daken van de nieuwe schoolgebouwen. Ook zijn er daktuinen aangelegd die de kinderen zelf onderhouden.

Hoe ga je om met diversiteit?

“De kinderen zijn onze toekomst,” aldus Marlies, “en met name de kinderen uit deze omgeving moeten zich ervan bewust worden dat er veel verantwoordelijkheid bij ze ligt”. Marlies doelt op het feit dat de leerlingen veelal hoogopgeleide ouders hebben. Zij zijn de volgende generatie bestuurders en daarom is het nu aan ons om ze zo breed mogelijk te onderwijzen. Marlies: “We leren ze om te gaan met de veranderende samenleving en bespreken bijvoorbeeld de situatie rond de vluchtelingen. Hoe ga je om met de diversiteit van mens en cultuur, die dat met zich meebrengt? “

Leren in de praktijk

De zonnepanelen en de groene daktuinen zijn voorbeelden van het thema voor de liefde voor de aarde. In de tuin op het dak zijn de kinderen buiten, leren ze in de praktijk over wat groeit en bloeit en dat het belangrijk is om daarvoor te zorgen. In het kader van de duurzaamheid lijkt het Marlies ook een geweldig plan om een loopgroep te formeren met de kinderen. Deze groep loopt vervolgens kilometers voor het goede doel als bijvoorbeeld SOS met Run for the Rainforest, om de aapjes in Sumatra te beschermen. Zo leren ze in de praktijk buiten, en niet uit een boek welke initiatieven belangrijk zijn voor onze maatschappij en welke zorg en aandacht nodig hebben.

#SOS #Sumatra #OnderwijsgroepAmstelland #scholen

bottom of page