top of page

Forever fit

Interview met een duurzame personal trainer Eugène Buys.

Omdat de basis voor hardlopen met Run for the Rainforest begint met een goede conditie, spreken we Eugène Buys, die als Medical Fitness Therapeut/Trainer mensen van alle leeftijden helpt om gezond en blessurevrij door het leven te gaan. Vaak is dit na of tijdens een revalidatie. Hij is een deskundige als het om topsport gaat, want hij heeft zelf jarenlang als professional op het hoogste niveau binnen de krachtsport meegedraaid. Sport is zijn leven, waarbij zijn motto ‘use it or loose it’ is.

Juiste opleiding

‘Hardlopen is niet mijn ding’, zegt Eugène in het interview dat we met hem hadden bij de sportschool HealthCity Kralingen, ‘maar het is wel een hele gezonde manier van bewegen, mits het natuurlijk niet overdreven wordt en spieren overbelast worden’. Alle beweging is goed, Eugène kent daarbij alle voordelen van krachttraining. Zijn opleiding bij Fysio Physics in combinatie met zijn professionele ervaring, maakt hem de aangewezen persoon om te werken en te trainen in het verlengde van fysiotherapeuten. In de opleiding leer je steeds de nieuwste inzichten en werk je volgens de 4xT methode.

Een Medical Fitness Therapeut/Trainer is veelzijdig waarbij de belangrijkste taken liggen in het samenstellen van een verantwoord trainingstraject na revalidatie of na behandeling door een fysiotherapeut. De oefeningen die je traint, bieden ondersteuning aan de fysiotherapeut. “Het is mijn uitdaging om een mooi traject voor iemand te maken, waardoor deze persoon weer plezier beleeft aan sport en gemotiveerd blijft. Het is zaak dat bewegen pijnvrij is. Pijn is een signaal van het lichaam en daarmee geeft het aan dat er iets niet in orde is; vaak wordt pijn echter genegeerd. Een Medical Fitness Therapeut/Trainer is opgeleid om de oorzaak van pijn te achterhalen en de mechaniek positief te beinvloeden waardoor de beweging weer pijnvrij is.

“Vaak wordt pijn genegeerd maar het is een signaal van het lichaam dat er iets niet in orde is”

Eugène is op zijn vijftiende zijn professionele topsport gestart in de krachtsport met powerliften en gewichtheffen. Op zijn 35e is hij, noodgedwongen door blessures, hiermee gestopt. Inmiddels is er veel veranderd binnen de sport. Door onderwerpen als de toenemende vergrijzing en ook obesitas, is de rol van krachttraining aan het toenemen.

TIP

IJs is niet meer zomaar ijskoud de beste Er zijn altijd nieuwe trends en inzichten op het gebied van sport en Eugène blijft altijd op de hoogte van dat laatste nieuws. Zo is de kijk op het gebruik van ijs bij blessures veranderd. Het is volledig ingeburgerd bij veel sporten, dat er in het geval van een blessure ijs op de zere plek wordt gelegd. Zo wordt gedacht dat ‘ijsen’ altijd goed is. Feit is dat de pijn door het ijs verstomd wordt en Eugène liet al eerder weten dat pijn ook een belangrijke indicatie is die aangeeft dat er iets niet goed is. Vaak ga je na 10 minuten ijsen weer verder sporten. Het risico dat je dan nog meer schade aanricht, is groot. Daarom is de mening over ‘ijsen’ inmiddels veranderd.

When the going get’s tough

Verantwoord trainen is echt van nu, het is niet meer van deze tijd om zomaar zonder begeleiding in een sportschool aan de slag te gaan. Sport is in veel opzichten veel fysieker geworden. Voorbeelden daarvan zie je bijvoorbeeld bij tennis. Kracht is een grote rol gaan spelen in die sport. Maar andere sporten worden ook steeds fysieker en speelt kracht een grote rol. Elke sport heeft specifieke oefeningen per spiergroep nodig. Dat geldt ook voor mensen met blessures. “Er wordt vaak te eenzijdig getraind in sporten, waardoor ook blessures ontstaan,” aldus Eugène, “er ontstaat dan vaak een disbalans in het lijf.” Een combinatie van krachttraining met elke willekeurige sport blijkt vaak de beste keuze te zijn.

Use it or loose it Het motto van Eugène is ‘use it or loose it’ want zo gaat dat met spieren. Als je ze niet gebruikt, dan raak je ze kwijt. Zittende beroepen, te weinig beweging; het is echt een verschijnsel van deze tijd. Het advies van hem luidt dan ook: ‘Zoek een goede gecertificeerde trainer die een verantwoord traject voor je maakt, zo voorkom je veel leed.’

#personaltrainer #duurzaam #krachttraining #sporten #MedicalFitnessTherapeutTrainer #HealthcityKralingen #fysio

bottom of page