Fisker is back: elektrische auto met superbatterij

Nadat er vijf jaar geleden meerdere Fiskers Karma (zie foto) plug-in hybrides in de brand zijn gevlogen, ging Henrik Fisker failliet. Dat moet beter, moet ook hij gedacht hebben en dus komt het bedrijf nu met een elektrische auto met een actieradius van 650 kilometer.
Het Deense bedrijf Henrik Fisker wil eind volgend jaar de nieuwe elektrische wagen lanceren. Uniek en tegelijkertijd cruciaal onderdeel van de nieuwe auto is de accu. Volgens Fisker: ‘een grote sprong voorwaarts’ voor de auto-industrie.
De superbatterij
Fisker kiest in plaats van conventionele lithium-ionbatterijen voor een nieuwe technologie: een supercondensator met grafeen. Grafeen bestaat slechts uit een enkele laag van atomen, maar door de structuur van kippengaas is het wel 200 keer sterker dan staal. Onderzoekers die de eigenschappen van grafeen hebben onderzocht zijn bekroond met de Nobelprijs. Een van de Fisker zegt dit te tackelen, maar verklapt niet hoe.eigenschappen is dat elektronen zich gemakkelijk door het materiaal bewegen: grafeen is daarmee een betere geleider dan koper. Ook is het extreem dun.
Struikelblok
Maar het grote struikelblok is het produceren van grafeen op grote schaal, wat kostbaar en tijdrovend is. Een supercondensator kan heel snel op kan worden geladen: binnen enkele seconden. Een goed alternatief voor de huidige accu’s. Voorwaarde is wel dezelfde energiedichtheid hebben zodat er voldoende lading vastgehouden kan worden. Grafeen moet dus uitkomst bieden. Onderzoeken zijn in volle gang. Al jaren. Fisker zegt alles te kunnen tackelen met een unieke technologie ,maar verklapt niet welke. Het bedrijf heeft patent aangevraagd op de technologie.
Grote energieopslag

Daarnaast beloofd Fisker dat het een langere levensduur heeft. Dat betekent dat de accu vaker opgeladen kan worden, voordat deze vervangen moet worden. “De technologie die we gebruiken bij Fisker Nanotech (de batterijdivisie) is hybride”, zegt Jack Kavanaugh – directeur van Fisker Nanotech. We hebben de beste eigenschappen van supercondensatoren gecombineerd met de beste punten van batterijen en een superbatterij gecreëerd.” Een doorbraak moet het zijn. Met uitmuntende technologie, zoveel beter dan nu op de markt te verkrijgen is. De fabriek die de accu’s moet produceren, gaat waarschijnlijk in januari open. Ze gaan de concurrentie aan met Tesla – het Model 3. Tesla be aware….
Bron: Business Insider Nederland.