top of page

Merkwaardig concept, op en top duurzaam

COME AS YOU ARE

Merk|Waardig – de naam zegt het al. Een waardige winkel waar jouw kleding, die je niet of nauwelijks draagt, kleding van een mooi en luxe merk, een nieuwe kans krijgt. In een gesprek met Ilona de Neef, die samen met Merel Handgraaf de initiatiefneemster is, kijken we terug op al weer een jaar Merk|Waardig. Ik vraag haar mening over duurzame labels, over wat je met uitstraling kunt realiseren en haar mening over de wegwerpmaatschappij, zoals die tegenwoordig vaak genoemd wordt.

“Net als de papieren bekers, krijgt de kleding die bij jullie te koop is, ook een tweede kans. Hoe vinden klanten het om tweedehands kleding te dragen?”

“Het is bijzonder om te zien hoe goed de insteek van het idee van ons van een jaar geleden gelukt is. Steeds meer mensen kennen onze formule en brengen hier hun – nog mooie - kleding die ze zelf niet meer dragen. Daarbij gaan ze meestal ook weer de deur uit met iets nieuws voor zichzelf. Het is een concept waar blijkbaar veel interesse voor is. Steeds meer mensen weten ons te vinden; uit de buurt, maar ook uit de stad. Het is echt tof om te zien dat we alle verwachtingen waar hebben kunnen maken. Dat onze kleding tweedehands is, maakt het juist interessant. Je vindt hier items van topmerken voor een fractie van wat je er nieuw voor zou betalen. Daarbij letten wij er op dat de kleding die hier hangt, er nog als nieuw uitziet. En dat werkt.”

“Jullie winkel heeft niet de uitstraling van een tweedehands kledingzaak, wat hebben jullie gedaan om dat zo neer te zetten?”

“Omdat wij altijd gewerkt hebben in winkels met luxe merken en een luxe uitstraling, was het op voorhand duidelijk dat wij voor onszelf ook iets moois neer wilden zetten. Onze klanten geven ons veel complimenten over de uitstraling van de winkel. Het is er ruim, fris en licht; de kleding is op kleur gesorteerd en is overzichtelijk te bekijken. Daarnaast hebben we ook leuke woonaccessoires te koop, wat de winkel ook een hippe sfeer geeft. Vaak zijn deze lifestyle items, zoals geurkaarsen of leren tassen, ontworpen door jonge designers. De meeste komen uit Rotterdam. Ook vind je nieuwe kleding bij ons van het merk ‘American Vintage’ en we hebben deze zomer een ruim assortiment van Havaiana slippertjes. In onze toonbank, een echte eyecatcher in de winkel, liggen sieraden als ringetjes, kettinkjes en armbandjes geëtaleerd, die ook weer van de hand zijn van jonge designers. Op deze manier heeft de winkel de uitstraling waar wij zelf van houden en die onze klanten ook aanspreekt. De eigen kaartjes die aan de kleding hangen, en de mooie verpakking – je kleding wordt in

vloeipapier ingepakt – dat draagt ook allemaal bij aan de beleving waar wij en onze klanten blij van worden.”

“Zijn de labels die je bij jullie vind ook typische duurzame labels?”

“In de modebranche wordt er door de grote labels altijd wel gekeken naar hoe er geproduceerd wordt, maar de focus ligt daarbij toch niet op duurzaamheid. De echte duurzame labels vind je hier niet. Maar ons concept zelf is natuurlijk duurzaam. Het is geen vintage dat je hier aantreft, maar voornamelijk stuks van mooie merken. Merken die we voorheen ook zelf verkocht hebben in andere zaken. Het geeft ons voldoening om te zien dat deze kleding een tweede kans krijgt. Wat voor de één een miskoop blijkt, omdat het niet gedragen wordt, of omdat het toch niet zo past als verwacht, of wat voor reden dan ook, is voor de ander een nieuw lievelingsitem. Dat is toch mooi?”

“Vind jij dat we in een wegwerpmaatschappij leven?”

“We leven in een samenleving waarin veel producten worden geproduceerd om kort te gebruiken. Wij kunnen gelukkig zeggen dat ons concept juist voor het omgekeerde zorgt. Mooie kleding krijgt een tweede leven en blijft niet zomaar ongebruikt, of wordt weggegooid. Merk|Waardig maakt daarmee op een sympathieke en eenvoudige manier haar naam waar.”

#merkwaardig #duurzaam #concept #kleding #tweedehands #rotterdam

bottom of page