top of page

Take a sip of Masters Tea

Het is geen hype of trend, dat bedrijven duurzame initiatieven ontplooien die ten goede komen op de plek waar de basis ligt voor de producten van dat bedrijf. Zulke initiatieven zijn echt here to stay en bedrijven zien het als een belangrijke missie om verder te kijken dan alleen te ondernemen en geld te verdienen. Beautiful Cups investeert met de besparingen op papierverbruik in het regenwoud in Sumatra, door zoveel mogelijk nieuwe bomen te planten. Axxent Masters in Tea, dat theeconcepten ontwikkelt en produceert met thee uit Sri Lanka, heeft als duurzaam initiatief het opzetten van kinderdagverblijven voor de kinderen van medewerkers op de theeplantages aldaar. Onlangs is een vijfde vestiging feestelijk geopend met alle sponsoren en vrijwilligers. Het kinderdagverblijf maakt het niet alleen mogelijk dat de ouders kunnen werken op de plantage; het levert ook een positieve bijdrage voor de hele community. Er is ruimte voor onderwijs, daardoor wordt er kennis gebracht waar iedereen van profiteert en het komt ook de gezondheidszorg ten goede.

Creativitea

Het initiatief is onderdeel van de Fair-grounds Foundation, in 2009 opgericht door Axxent Masters in Tea. De theeconcepten van deze club herkennen zich stuk voor stuk door prachtige, innovatieve verpakkingen. De creativiteit spat ervan af wanneer je alle spannende, nieuwe concepten ziet. Zelf spreken ze over ‘creativitea’ wanneer je op hun website kijkt.

Ten tijde van de oprichting in 2006, viel het Marcel Vogel en Arnoud Francken op dat er nog niet veel nieuws

voorhanden was in de theemarkt. Naast Pickwick en theezakjes in een doosje van Revolution, die voor een hoge prijs verkocht werden, was er niet veel te vinden. Ook was het Fairtrade keurmerk voor thee nog helemaal niet goed uitgewerkt. Daar zagen zij de kansen en mogelijkheden om echte ‘masters in tea’ te worden en producten te ontwikkelen met een duurzaam karakter.

Founders and Foundation

Ze hadden daarbij allebei ervaring met de branche, Marcel heeft het vak geleerd in koffie en thee bij diverse organisaties als koffiebranderij De Drie Mollen en bij Arcus, dat tegenwoordig deel uitmaakt van Axxent Masters in Tea. Arnoud komt uit de wereld van de ruwe koffie. Ze kennen elkaar van de studietijd en bedachten samen Axxent op te richten, nu alweer meer dan 10 jaar geleden.

Naast het bedenken van mooie theeconcepten, voor eigen merken en voor klanten, was er ook het idee om iets duurzaams te doen. Zo is de Fair-grounds Foundation in het leven geroepen. De naam laat zich raden; ‘fair’ staat voor eerlijk en ‘grounds’ heeft meerdere betekenissen als grond en reden.

Alle thee van Axxent wordt – indien gewenst - gecertificeerd geproduceerd met de keurmerken Fairtrade Max Havelaar, UTZ certified, Rainforest of SKAL Bio. Bewust genieten van thee is belangrijk voor Axxent Masters in Tea, maar daarnaast zijn er nog veel andere kernwaarden waar veel belang aan wordt gehecht. Eén daarvan is de duurzame missie. Deze komt goed tot uiting in de Fair-grounds Foundation.

Fairtrade and a fair deal

Vanuit de stichting Max Havelaar is Tea of Life ontstaan met de pay-off ‘a fair deal’. Het private label Sunleaf is parallel daaraan ontwikkeld. Door de licentie-fee voor de boeren die bij het keurmerk van Max Havelaar hoort, heeft de thee van Tea of Life een vrij hoge kostprijs per kilo. Om klanten andere duurzame alternatieven te bieden is vanuit de Fairgrounds Foundation het concept van Sunleaf bedacht. Sunleaf heeft het Fairgrounds foundation keurmerk. De thee is van een (h)eerlijke kwaliteit en van elke kilo thee wordt er 50 eurocent gereserveerd voor de bevolking in Sri Lanka. Door het eigen label Sunleaf binnen de Fair-grounds foundation werd het mogelijk om zelf te bepalen wat er met het geld dat daardoor binnenkwam, zou moeten gebeuren. Dat past ook weer bij de eigenwijze missie van Axxent Masters in Tea.

From and for origen

Alle theeproducten komen uit Sri Lanka of worden er verpakt, daarom was duidelijk dat er met de stichting iets teruggedaan zou worden in dat land. ‘From and for origin’ is het motto dat daarbij geldt. Er is goed nagedacht over hoe het geld in Sri Lanka besteed zou worden. Het lag niet in de planning om uit de losse pols ergens een grote zak geld af te geven. De productiepartners zijn daarbij ook om advies gevraagd. Uiteindelijk is de keuze gevallen op het opzetten van een kinderdagverblijf, vooral ook voor de toegevoegde waarde die dat geeft voor de grote groep mensen die op de theeplantage werken en er dichtbij wonen. Het zijn echte dorpen bij de plantages, waar soms wel 6000 mensen wonen en waar ook meerdere, andere kinderdagverblijven zijn.

Het eerste kinderdagverblijf in Sri Lanka was een mijlpaal, een verschil van dag en nacht met wat er voorhanden was. Er is gekozen voor nieuwbouw en niet voor een reorganisatie van bestaande gebouwen. Nieuwbouw is goed voor de werkgelegenheid, er wordt door lokale mensen gebouwd, waarbij Masters in Tea de voortgang regelmatig inspecteert. “Het resultaat is prachtig en iets om echt dankbaar voor te zijn”, aldus Marcel Vogel, “Het is mooi om met de Fairgrounds Foundation een verschil te kunnen maken met initiatieven die wij zelf ook leuk vinden. Initiatieven gebaseerd op ‘van de oorsprong en voor de oorsprong.” Axxent Masters in Tea doet overigens ook belangeloos mee aan duurzame initiatieven in Nederland, zo geven ze regelmatig producten aan de Voedselbank en Bribos verwentasjes en doneren ze belangeloos aan Kika, JDRF Walk en de Pyreneeën Challenge (Ride4Kids). Meer info: www.masters-in-tea.com.

#srilanka #kindertehuissrilanka #thee #fairtrade #tea #regenwoudsumatra #fairground #axxentmastersoftea

bottom of page