top of page

Duurzaam koken, 6 tips

Dat duurzaam koken lekker is, dat wisten we natuurlijk. Denk aan biologische producten, die toch net even beter en echt naar het product smaken dan niet-biologische producten. Daarnaast is duurzaam koken beter voor milieu en dier, en ook voor je energierekening. Beautiful News geeft je zes snelle tips om meer uit je duurzaam koken te halen.

6 TIPS VOOR DUURZAAM KOKEN

  1. Kook met zo weinig mogelijk water. Als aardappelen voor de helft onder water staan, is dit ruim voldoende. Voor groenten is het afhankelijk van de groente maar nooit meer dan de helft onder water. Liever minder. Voor graansoorten (o.a. zilvervliesrijst) en pasta, gebruik je het beste twee keer zoveel water als het gewicht van de granen/pasta. Voordeel van minder watergebruik; de vitamines blijven beter behouden.

  2. Doe jij altijd de deksel op de pan als je het water aan de kook brengt? Goed idee, want zo kookt je water sneller en heb je dus minder energie nodig.

  3. Als je ovengerecht bijna klaar is, zet je de oven alvast uit. Het duurt namelijk altijd wel geruime tijd voordat de oven afkoelt. Tijd zat dus.

  4. Kies altijd voor de kleinste pan. Tenzij een grote echt noodzakelijk is.

  5. Voor producten met een lange kooktijd, gebruik je een snelkookpan. Dit scheelt in de bereidingstijd.

  6. Weet je nog dat je vroeger ’s morgens je product al uit de vriezer haalde voor ontdooien? Ga maar terug naar die tijd. Dagje van te voren uit de vriezer, in de koelkast laten ontdooien in plaats van in magnetron, scheelt echt!

Lees meer over duurzaam koken op ‘Doe maar lekker duurzaam'. Een initiatief van Nationale Postcodeloterij, Unilever en Albert Hein.

#duurzaam #duurzaamkoken

bottom of page