Amsterdam opent circulair gebouw voor rechtbank

De Rechtbank Amsterdam neemt een duurzaam en circulair gebouw aan de Parnassusweg officieel in gebruik. De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam wordt vijf jaar op de locatie gebruikt, waarna het wordt gedemonteerd en een nieuwe bestemming krijgt.

De opening van de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam vond vrijdag 4 november plaats. Doel van dit remontabele gebouw is om een groot deel van de activiteiten van de Rechtbank Amsterdam te huisvesten, terwijl een nieuwe permanente huisvesting voor de rechtbank op hetzelfde perceel wordt ontwikkeld.

Binnen vijf jaar wordt de permanente huisvesting voor de rechtbank opgeleverd, waarna de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam een nieuwe bestemming krijgt.

“Op een hoogwaardige manier omgaan met recyclen en hergebruiken van materialen, is in het kort gezegd waar circulaire economie om draait”, zegt Jacqueline Cramer, ambassadeur circulaire economie in de Metropoolregio Amsterdam, die de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam officieel heeft geopend met Henk Naves, de President van de Rechtbank Amsterdam.

Circulaire bouw

Het circulaire gebouw is gerealiseerd door het consortium dpcp, bestaande uit het bouwbedrijf Du Prie en ontwikkelaar Cepezedprojects. De tijdelijke rechtbank is ontwikkeld volgens het zogeheten CENTRA.AL-bouwconceptvan Cepezedprojects. Met dit concept realiseert de projectontwikkelaar circulaire gebouwen die op meerdere locaties zijn te plaatsen en ook de fysieke loskoppeling van het gebouw en de grond toelaten.

Het gebouw is volgens Cepezendprojects als een ‘kit of parts’ ontworpen, waardoor de constructie gemakkelijk kan worden gemonteerd, gedemonteerd en opnieuw gemonteerd. Daarnaast moet het bouwconcept verspilling van bouwmaterialen voorkomen en de restwaarde van het gebouw na de initiele gebruiksperiode maximaliseren. Zo is het gebouw gemakkelijk aan te passen aan de omgeving en biedt het mogelijkheden voor verschillende functies.

Herbruikbare vloeren

Naast de stalen constructie, zijn ook de betonnen vloerplaten in het gebouw volgens de ontwikkelaar oneindig herbruikbaar. Door de toepassing van deze vloertechniek zegt Cepezed milieuwinst en een vermindering op de bouwkosten te leveren.

De kanaalplaten zijn aan stalen constructies te koppelen en met elkaar te verbinden, in tegenstelling tot conventionele kanaalplaten die vast zijn gestort aan de draagconstructie. Daarnaast zijn de kanaalplaten geschikt voor de toepassing van een losse computervloer, die ook demontabel is.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl