top of page

Nederlandse consument kiest vaker voor duurzaam

We leven met zijn alleen steeds bewuster. De consumptie van duurzame producten blijft stijgen, meent de Monitor Duurzaam Voedsel 2016.

Tussen 2014 en 2015 heeft de consument maar liefst 10 procent meer geld besteed aan duurzame producten. We stoppen vooral bewustere zuivelproducten (21 procent) en aardappelen, groente en fruit (18 procent) in ons winkelmandje.

Qua verkoop zijn de duurzame eieren er het meest op vooruit gegaan. De verkoop van eieren is in 2015 met 24 procent gestegen. Vis pakt een tweede plek met 22 procent. Het enige wat niet vaker verkocht werd, waren de duurzame dranken: die hebben te maken met een daling van 9 procent in de verkoop. Volgens de gegevens van de monitor komt dit vooral omdat er op de professionele markt, zoals in horecagelegenheden, weinig duurzame dranken worden aangeboden.

Het populairste duurzame keurmerk is met afstand biologisch, gevolgd door het Beter Leven keurmerk , een keurmerk waarbij bij de productie van eieren en vlees rekening is gehouden met dierenwelzijn.

De Monitor Duurzaam Voedsel 2015 geeft een overzicht van de consumentenbestedingen aan duurzaam voedsel in Nederland over het jaar 2015. De gegevens zijn gebaseerd op de omzet van producten die zijn voorzien van een keurmerk met onafhankelijke controle. Het gaat om de in Nederland geconsumeerde producten in de belangrijkste afzetkanalen voor duurzaam voedsel: supermarkten, buitenhuishoudelijke markt en speciaalzaken voor duurzaam voedsel. Onderstaand zijn de resultaten van het onderzoek weergegeven; meer informatie staat op de site van de Monitor Duurzaam Voedsel op agrimatie.nl.

Bron: Metro


bottom of page