top of page

240 zorgorganisaties samen in groene energiedeal

Zorgorganisaties kiezen massaal voor duurzame energie. Maar liefst 240 zorgorganisaties hebben samen met Intrakoop een energiedeal gesloten met energieleverancier Eneco. Vanaf 2019 krijgen zij groene stroom van windmolens geleverd. Naast de vergroening van de zorg, besparen de deelnemers ook fors op de leverancierskosten met een totaalbedrag van 2,8 miljoen euro. In totaal gaat het bij de samenwerking om de inkoop van 1 miljard KWh elektriciteit en 200 miljoen m3 gas per jaar.

'Met deze deal krijgt de duurzaamheid in de zorg een enorme impuls. Zorgorganisaties laten hiermee zien dat ze hun verantwoordelijkheid durven te nemen', stelt Frank Kaptein, directeur/bestuurder van Intrakoop. 'Deze overeenkomst heeft betrekking op maar liefst 54 procent van het verbruik van de totale zorgmarkt. Naast de bewuste keuze voor groen, vallen de kosten ook nog eens lager uit. We zijn blij en trots dat we deze overeenkomst met Eneco, één van de meest duurzame energieleveranciers, konden sluiten.'

Intrakoop heeft recent de aanbesteding voor groene energie voor de zorg afgerond. Belangrijke voorwaarde van de deelnemende zorgorganisaties was het volledig verduurzamen van hun elektriteitsverbruik. In totaal hebben 240 zorgorganisaties meegedaan, variërend van ziekenhuizen en instellingen voor de gehandicaptenzorg tot ggz-instellingen en verpleeghuizen. Naast groen, was een andere belangrijke eis in de aanbesteding dat de leverancier zou bijdragen aan Social Return on Investment (SROI) om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam aan werk te helpen. Ook daaraan is voldaan. In aansluiting op bestaand beleid gaat Eneco zich voor SROI certificeren via de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Dit is een landelijk meetinstrument en keurmerk dat de mate van sociaal ondernemen objectief zichtbaar maakt. PSO toetst ook of dit op kwalitatief goede wijze gebeurt.

Groene energie en besparing van 2,8 miljoen euro

Alle deelnemende zorgorganisaties krijgen 100 procent windstroom geleverd die opgewekt is door verschillende Europese windparken. Deelnemers kunnen uiteindelijk straks nog specifieker kiezen voor groene stroom van Nederlandse windparken tegen een kleine toeslag en voor het verduurzamen van het aardgasverbruik door CO2-compensatie. 'Eneco zet in op duurzaamheid en vanuit dat oogpunt is de zorgsector, met 30 miljoen vierkante meter aan zorg- en woonruimte, een grote uitdaging. De druk om op kosten te besparen is in deze branche enorm. Daarom ben ik trots dat we met deze samenwerking zowel verduurzaming als kostenbesparing voor een groot deel van de zorgmarkt mogelijk maken,' zegt Bram Poeth, directeur Eneco Zakelijk.

Intrakoop, de grootste inkoper van energie voor de non-profit sector, en Eneco zijn hun duurzaam partnership aangegaan voor de jaren 2019 en 2020 met een optie voor 2021. De marktprijzen voor gas en elektriciteit voor de genoemde jaren zijn nog niet vastgelegd. Wel is duidelijk dat de deelnemers samen nu al ruim 2.800.000 euro besparen op de dienstverleningskosten van de leverancier. Elke zorgorganisatie profiteert hiervan.

De nieuwe overeenkomst met Eneco voor 2019-2020 (met 2021 als optiejaar voor Intrakoop) wordt binnenkort getekend.

Bron: duurzaamnieuws.nl


bottom of page