top of page

Obama weert oliebedrijven permanent uit Noordpoolgebied


Een groter kerstcadeau kunnen we ons haast niet voorstellen: president Obama en zijn Canadese collega Trudeau hebben grote delen van de Noordpool permanent beschermd. Oliebedrijven als Shell wordt dus definitief de deur gewezen. Een fantastisch succes voor de inheemse bevolking in Alaska en de ruim 8 miljoen mensen die zich hebben uitgesproken voor de Noordpool.

Olie in de grond

Niet alleen is dit een overwinning voor het kwetsbare ecosysteem in het Noordpoolgebied en de vele mensen die van dit gebied afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud. Ook is het een overwinning voor het klimaat. Obama lijkt goed te begrijpen dat nieuwe olie- en gasreserves in de grond moeten blijven om de klimaatcrisis in te perken.

En Trump dan?

Obama lijkt met dit initiatief voor te sorteren op het presidentschap van Trump, die al duidelijk heeft gemaakt naar de pijpen te dansen van de fossiele industrie. Gaat dit besluit dan niet volgend jaar de prullenbak in? De kans bestaat dat Trump Obama's plan probeert terug te draaien, maar daarvoor zal hij naar de rechter moeten en het Congres moeten overtuigen. Wij zeggen: laat hem het maar proberen. Zonder slag of stoot zal het niet gaan, wat ons betreft.

People power

Jarenlang hebben we met miljoenen mensen gestreden voor het beschermen van de Noordpool. Na wereldwijde protesten hebben we vorig jaar Shell uit het Noordpoolgebied gewist. Met deze nieuwe stap wordt een groot deel van de Noordpool permanent off-limits voor oliebedrijven en andere schadelijke activiteiten.

Bron: Greenpeace.nl


bottom of page