top of page

Rotterdam start met filteren plasticafval uit Nieuwe Maas

In de Rotterdamse haven worden maandag drie drijvende platforms in gebruik genomen die moeten voorkomen dat plasticafval vanuit de Nieuwe Maas de Noordzee instroomt.

Wethouder Pex Langenberg (Duurzaamheid) geeft maandag het officiële startsein voor de schoonmaakactie, schrijft de Volkskrant.

Het is de bedoeling dat de drie platforms jaarlijks tussen de 10 en 20 ton plastic onderscheppen, voordat het bij Hoek van Holland de open zee instroomt. Dat schat althans architect en initiatiefnemer Ramon Knoester. Volgens zijn berekeningen is dat ongeveer een kwart van het plasticafval dat door de Nieuwe Maas stroomt. Knoester hoopt dat het aantal platforms uiteindelijk wordt uitgebreid naar acht.

Foto: Recycled Park

Drijvend stadspark

Het opgevangen plastic wordt gerecycled tot een drijvend stadspark dat in de Maas moet komen te liggen. De kosten voor de plasticvangers bedroegen zo'n 200.000 euro en werden betaald door het Rijk, de gemeenten Rotterdam en enkele particuliere investeerders, aldus de krant.

Het project in Rotterdam moet voorkomen dat de zogenoemde 'plasticsoep', een plastic massa ter grootte van de staat Texas die in de Grote Oceaan drijft, verder toeneemt. De Nederlandse ondernemer Boyan Slat bedacht een zuiginstallatie die het plastic in de oceanen moet opruimen.

Bron: nu.nl


bottom of page